Mircea Raicu, Alianta Romania Dreapta | Candidat Colegiul 19, Camera Deputatilor

De ce Legea caldurii

Administratia publica locala are obligatia de a garanta cetatenilor servicii publice de calitate la un pret corect.
 • Ca sa-i fie suportabil costul, caldura poate si trebuie sa fie subventionata pana cand primariile si guvernul vor moderniza si restructura companiile de producere si distributie a caldurii si vor asigura un pret corect pentru populatie.
 • Caldura, apa potabila, transportul in comun, scolile, spitalele sunt servicii publice indispensabile unui oras. Numai dupa ce vor asigura aceste prioritati, primarii se pot gandi sa cheltuiasca bani publici pentru pasari exotice in parcuri sau ceasuri de aur in intersectii.
 • Bugetul trebuie cheltuit după reguli stabilite clar printr-o lege. Astazi, fiecare primar cheltuieste bugetul dupa bunul sau plac: nimeni nu ii poate impune ce prioritati sa aiba. Noi propunem o lege care sa stabileasca prioritati pentru primarii.
 • Este nevoie să obligam statul sa garanteze servicii publice de calitate si la un pret corect.
 • Este nevoie sa obligăm statul sa aiba prioritati in cheltuieli asa cum fiecare dintre noi avem in bugetul familiei noastre: mai intai intretinerea, apoi banii pentru copii, medicamente, transport si abia apoi pentru obiecte de lux, daca ne mai permitem.

Legea caldurii:

 • Consiliile locale sunt obligate sa aiba cateva prioritati in cheltuirea bugetului, prestabilite pe termen multianual.
 • Mai intai, asigurarea fondurilor pentru subventia pretului caldurii si reabilitarea termica a blocurilor si caselor.
 • Apoi, investitiile in unitatile spitalicesti si de invatamant, in infrastructura si mijloacele de transport.
 • Numai dupa asigurarea acestor cheltuieli, primarii pot aloca fonduri pentru alte investitii.

Despre reabilitarea termica

Reabilitarea termica a blocurilor determina reducerea cu pana la 40% a costurilor cu intretinerea in perioada de iarna si mentinerea unui confort termic fara a utiliza aerul conditionat in perioada verii, beneficii reale pentru locatari. Pe de alta parte, reabilitarea termica reduce cheltuielile din bugetele locale cu combustibilii; banii economisiti pot fi utilizati pentru alte proiecte locale.

Reabilitarea termica a blocurilor de locuinte presupune:

 • izolarea termica a peretilor exteriori;
 • inlocuirea tamplariei exterioare existente cu tamplarie termopan;
 • izolarea planseului de la ultimul nivel si a planseului peste subsol,
 • refinisarea anvelopei;

Reabilitarea termica se adreseaza asociatiilor de proprietari din blocurile care au fost construite pe baza unui proiect elaborat in perioada 1950-1990, indiferent de sistemul de incalzire al acestora.

1600 de cladiri indeplinesc conditiile de includere in programul de reabilitare termica a blocurilor in sectorul 4.

Primarii municipiilor, oraselor, comunelor, precum si cei ai sectoarelor municipiului Bucuresti coordoneaza programul de reabilitare la nivel local. Ei centralizeaza solicitarile asociatiilor de proprietari si intocmesc programul local pentru reabilitarea termica, pe care il supun aprobarii consiliului local.

Pasii ce trebuie urmati pentru inscrierea blocului dvs. in programul de reabilitare termica:

 1. Convocarea adunarii generale a proprietarilor, prin afisarea la avizierul asociatiei a instiintarii venite de la primar ca blocul poate fi inscris in programul de reabilitare termica.
 2. Aprobarea de catre adunarea generală a inscrierii blocului în programul local. Decizia se ia cu majoritate de voturi din partea proprietarilor.
 3. Semnarea, de catre presedintele asociatiei, a contractului de mandat si solicitarea inscrierii blocului in programul local.
 4. Afisarea la avizierul asociatiei a indicatorilor pe baza carora se va stabili cota de participare a fiecarui proprietar la fondul de reparatii.
 5. Transmiterea, in cel mult 30 de zile lucratoare de la primirea notificarii, a actului aditional semnat si a hotararii adunării generale a proprietarilor. Netransmiterea acestor documente duce la rezilierea contractului de mandat.
 6. Constituirea fondului de reparatii de catre presedintele asociatiei de proprietari.
 7. Participarea la receptia lucrarilor de interventie, precum si la receptia finala a lucrarilor, dupa expirarea termenului de buna executie (3 ani), la invitatia reprezentantului primariei.

Experienta initiatorului

Sunt consilier general al Capitalei si co-presedinte al ARD sector 4

 • Intre 2009 si 2012, am fost viceprimar general, responsabil de serviciile publice (RADET, RATB, APA NOVA....).
 • Am reusit sa impiedic scumpirea pretului gigacaloriei alaturi de majoritatea consilierilor generali: noi nu am permis cheltuirea banilor pe alte proiecte, cata vreme subventia pentru caldura era prioritara.
 • Experienta acestei functii, dar si cele anterioare - de 4 ani ca manager al REBU si alti aproape 10 ani in diverse functii de decizie si de executie in administratia locala - m-au determinat sa intru in lupta electorala cu un proiect, nu insirand cuvinte goale.
 • Cand responsabilitatea celor din administratie e atat de mica, trebuie sa avem o lege care sa oblige primarii sa aiba prioritati in cheltuirea banului public, venit din taxele si impozitele pe care noi, toti, le platim.
 • Conducandu-mi propria afacere, imi planific veniturile si cheltuielile, in functie de prioritati. La fel ca in familie. La fel ca Dumneavoastra!
 • Daca noi avem prioritati, si primarii trebuie sa aiba. Aceasta obligatie nu poate fi impusa decat printr-o lege.

Adauga comentariu

*
*

*

*

Comentarii
Stefanescu  | 13-11-2012 la 15:47

Sub conducerea ilustrului PDL-ist orădean Mircea Matei fost presedinte ANRSC a fost emis Ordinul 343/2010; am centrala termica de apartament, tevile din apartament sunt izolate si am platit anul trecut sume imense la caldura pentru partile comune de pe scara mea ; procentele au fost de peste 25%, iar la alte scari in acelasi bloc 12% si 15% , procente calculate de nenorocita firma ISTA cu care nu am nici un contract si care este in cardasie cu RADET si asociatia de proprietari, iar acum iarma bate la usa si ma ingrozesc ce sume imi vor aparea iar pe lista de intretinere pentru caldura bani care imi sunt furati din buzunarul meu ; inainte plateam 4% conform referatului tehnic facut de RADET cind m-am debransat. Imi bagati pliante in cutia de scrisori cu legea caldurii??? SPER SA NU VA MAI VOTEZE NIMENI PENTRU CA PRIN ORDINUL DE MAI SUS MI-ATI FURAT BANII SI IN LOC SA-MI PLATESC GAZELE , EU PLATESC PARTI COMUNE de parca as dormi pe scara blocului sau in subsol si ati permis acestor firme de repartitoare sa isi bata joc de noi cei care avem centrale termice. Nu simpatizez cu nici un partid politic asta ca sa nu ma suspectati ca as face parte din vreo tabara adversa. Abrogati Ordinul 343 indiferent din ce partid politic sunteti.

Mariana  | 15-11-2012 la 14:36

Multumim ca ati luat aceasta initiativa! Legea “caldurii” vine in ajutorul celor ce locuiesc la bloc.

Mircea Raicu  | 16-11-2012 la 12:27

Proiectul de lege pe care il sustin isi propune sa rezolve problema subventiei si sa proritizeze cheltuielile din buget. Pentru problemele concrete ridicate de dumneavoastra, mi-ar placea sa ne intalnim dupa 9 decembrie si sa vorbim despre anularea ordinului la care v-ati referit. Va multumesc pentru comentariu!

ivana eugenia  | 20-11-2012 la 18:09

Ideea e salutara.dar sa nu ramana o simpla promisiune.
Succes.

bogdan  | 30-11-2012 la 12:06

Si daca ajung la soba cu lemne tot nu mai pot cu voi ! Reformatilor ! Prefer sa ne luptam pentru acelasi loc de munca ofertat decat sa te platesc din banii mei !!